Artrose (Slidgigt)

Hvad er Artrose?

Artrose er den betegnelse vi bruger for det der en gang var kendt som slidgigt. Artrose opstår med alderen, hvor brusken i vores led begynder at degenerere, så der til sidst er så lidt tilbage i leddet, at der opstår friktion mellem knoglefladerne under bevægelse. Det skaber varme og inflammation og med tiden smerter. 

Nogle mennesker bliver ramt af artrose tidligere i livet end andre. Det kan skyldes flere faktorer. Nogle risikofaktorer er hvis man har et arbejde hvor man laver meget ensformigt fysisk arbejde, er meget inaktiv i hverdagen eller hvis man har en forøget kropsvægt. Nogle biomekaniske behandlere kan også påstå, at hvis vores krop er ude af balance, så der kommer mere vægt på f.eks. det ene ben, eller den ene side af knæet, så kan det også medfører artrose i en tidligere alder.

Artrose er en degenererende lidelse, hvilket betyder at det ikke kan kureres. Men der er stadig ting der kan gøres for at gøre hverdagen nemmere. Den vigtigste behandling mod artrose er styrketræning. Det skal forstås sådan, at hvis leddet ikke har det godt, så må musklerne omkring leddet styrkes, for at aflaste selve leddet og de indre strukturer. Det er veldokumenteret at styrketræning og generelt fysisk aktivitet er den bedste behandling mod artrose. Ved mange vil manuel behandling i form af mobilisering af leddet, også have en smertelindrende effekt, og skabe en følelse af frihed og bevægelighed omkring leddet igen.

I Danmark bliver man tilbudt en meget specifik form for genoptræning til artrose. Nemlig det der hedder G:LAD® træning. Det står for Godt Liv med Artrose i Danmark. G:LAD® træning har en dokumenteret effekt i forhold til smerter og funktion, for rigtig mange mennesker med artrose. Det består af et meget specifikt træningsforløb over 8 uger, med specifikke øvelser hvor der primært bruges elastikker til modstand. Det at konceptet er så specifikt, er også afgørende for at effekten af sådan et forløb kan måles videnskabeligt.

Vores tilgang til behandling af artrose

Som på så mange andre områder, så har vi en lidt anden tilgang en mange andre fysioterapeuter til behandling af artrose, som vi godt tør stå ved. Vi har stor respekt for G:LAD® træning, og er taknemmelige for at der er lavet et koncept, som har en veldokumenteret virkning på smerter og funktionsniveau.

​Det vi dog skal huske på når det kommer til den her veldokumenterede effekt er, at det ikke nødvendigvis er selve G:LAD® forløbet der har en virkning, men den træning der bliver lavet under forløbet. Så det er altså ikke sådan, at fordi man afviger lidt fra den specifikke træning, så kan man ikke forvente en effekt, for det er ikke tilfældet. Det er styrketræning der har en effekt på smerte og funktion ved artrose, og det at der er blevet lavet et specifikt forløb, en specifik  "træningspakke", betyder ikke at det er den eneste løsning. Det betyder heller ikke at det nødvendigvis er den mest optimale løsning.

Den største ulemper ved koncept-træning er, at det ikke tager højde for patient præference, altså hvad har du lyst til. Der findes flere måder at lave styrketræning på, end at stå på et hold og træne med en elastik, hvilket ikke alle finder sjovt og motiverende. Styrketræning kan også laves i et fitnesscenter, hvor der kan bruges maskiner eller frivægte. Det kan laves i et varmtvandbassin eller udendørs med alternative træningsredskaber.

Behandling til artrose er altså ikke "one-size-fits-all", selvom det er sådan det ofte bliver opstillet her i Danmark. Lægerne stiller diagnosen, og med det samme bliver du henvist til G:LAD® træning, fordi det er "standard practice". Men hvad nu hvis du heller vil træne i et fitnesscenter eller varmtvandbassin? Hvad hvis du har 40 km til nærmeste G:LAD® hold? Jamen så er "standard practice" måske ikke den bedste løsning for dig.

Lige som med mange andre koncepter inden for fysioterapi, så forholder vi os ret kritisk. Vi går meget ind for at se det enkelte menneske, og virkelig inddrage dig i din behandling, i stedet for at henvise dig til noget, som din motivation ikke er helt oppe og køre over. Vi vil hjælpe dig i den retning du gerne vil, og jo, man kan godt skabe gode resultater uden blot at det skal være koncept træning.

Hvordan vi behandler artrose

Når vi behandler klienter med artrose, så tager vi udgangspunkt i dig og dine præferencer. Vi har en viden om hvad der virker, og den er i kort daglig tale beskrevet herover. Men vi har ikke en viden om hvor du kan finde din motivation, det er dig der skal finde den. Og så tager vi vores viden, kombinerer den med dine præferencer, og ​laver det forløb der kan fungerer bedst for dig.

Vi kortlægger alle dine muligheder for dig, både dem vi kan tilbyde, og dem som andre fysioterapeuter i området kan tilbyde, og så skal du overveje hvad der vil fungere bedst for dig. Nogle vil helst træne på hold, andre alene. Nogle vil gerne træne i fitnesscenter, andre derhjemme. Nogle vil træne på land andre i vand, og sådan er vi alle forskellige. Og det er vores første prioritet at der bliver taget hensyn til, at det ikke kun er vores viden omkring behandlingen til artrose der komme i spil, men at det også er dine ønsker.

Vi har herunder lavet en liste over de primære muligheder du har til behandling af artrose:

  • Holdtræning (Læs her hvordan vi laver holdtræning til artrose)
  • Individuel træning (Dette gøres gennem 1-til-1 fysioterapi)
  • Individuel træning i varmtvandsbassin (Det er muligt at benytte varmtvandsbassin på tangshave)
  • Holdtræning i varmtvandsbassin (Vi arbejder på at kunne tilbyde denne mulighed)
  • Hjemmetræning (Vi sætter dig i gang og er med på sidelinjen, men træningen laver du hjemme på egen hånd)
  • Træning i fitnesscenter (Styrketræning i maskiner vil også hjælpe på artrosesmerter)

Hos JL Sportsklinik er vi altid klar til at hjælpe med at finde den bedste løsning til dig. Så book en tid til 1. konsultation, så hjælper vi med at finde de rigtige løsning for dig.

Book en tid online til din behandling

Du kan nemt og hurtigt booke en tid til din behandling online.

Har du brug for en akut tid, bør du altid ringe til os.

​5/5 stjerne på Facebook og Google

Hvad siger vores kunder?

"​Rol​ig og trygge omgivelser. kompetent personale. kan kun anbefales!."

Mette Møllerskov

"​Tak til Jannik for en dybdegående behandling, samt vejledning til fremadrettet øvelser. Kan varmt anbefales."

Lars Caritas Hansen

"Kan varmt anbefale har haft ondt i nakke og skulder og idagen efter har jeg det rigtig godt er bestemt ikke sidste gang."

Lillian Petersen

"​At få en gang sportsmassage efter et par hårde løbedage var virkelig lækkert og medvirkende til hurtig restitution."

Joan Bennedsen Jørgensen

Har du spørgsmål eller
​ønsker du at høre nærmere?

Find vores kontaktoplysninger herunder.

Jl Sportsklinik // Fysioterapi & Massage I/S

Borgmester Blomgrensplads 2, 6430 Nordborg

Klik her for rutevejledning

​Filial-klinik på Gidion IT  Grundtvigsallé 176, 6400 Sønderborg

CVR: 42880817

Telefontider

Mandag-fredag: 08.00-10.00