Behandling af artrose (Slidgigt)
Som på så mange andre områder, så har vi en lidt anden tilgang en mange andre fysioterapeuter til behandling af artrose, som vi godt tør stå ved. Vi har stor respekt for G:LAD® træning, og er taknemmelige for at der er lavet et koncept, som har en veldokumenteret virkning på smerter og funktionsniveau.
Hvad er artrose?
Artrose er en degenerativ inflammatorisk tilstand, der opstår i vores led. Ofte i fingre, skulder, knæ, hofte, nakke og lænd. Artrose er det, vi engang kaldte for slidgigt, dengang vi troede at tilstanden skyldes for meget og forkert bevægelse. I dag er vi dog blevet klogere og ved, at artrose ikke opstår fordi et led bliver slidt, men grundet nogle kemiske processer i vores celler, der nedbryder brusken i vores led. Desuden er ordet “slidt” negativt ladet, da det ligger op til at tilstanden aldrig kan blive bedre.
Når man har artrose, er det vigtigt at vi som behandlere hjælper med at sørge for, at din hverdag ikke bliver påvirket selvom du har artrose. En af de vigtigste parametre her er, at sørge for at gøre det klart for dig, at artrose ikke kommer fordi dit led er slidt, og at du dermed ikke skal passe på med at lave for meget aktivitet, som er den viden sundhedsprofessionelle engang delte med sine klienter. I stedet skal du bruger din krop og dit led i en passende mængde, på en måde hvor du ikke overbelaster din krop, men heller ikke bare sidder stille hele dagen, og undgår fysisk aktivitet.
Giver artrose altid smerter?
Det er vigtigt, at man som en person med artrose ved, at der ikke er nogen direkte sammenhæng mellem artrose og smerteniveau. Det vil sige, at der ikke kan trækkes en lige linje mellem at hvis røntgenbilledet siger let artrose, så har man få smerter, og hvis den siger svær artrose, så har man mange smerter. Der er mange mennesker der har svær artrose i et led, uden at opleve smerter, mens mange med let artrose oplever mange smerter.
Smerte er meget komplekst, og endda meget mere kompleks end det vi ved i dag. Men vi ved at der er rigtig mange faktorer der har indvirkning på smerte, og det er ikke så simpelt, at vi kan se smerte på et scanningsbillede. Den måde vi tænker om os selv, den opfattelse vi har af smerte og vores krop og den status vi har i samfundet har, blandt mange andre faktorer, stor betydning for vores smerte.
Så nej, artrose skaber ikke altid smerter, men det er en bidragsyder til at vi oplever smerte fra et led. Svær artrose giver derimod altid stivhed i et led, fordi dette er en biomekanisk faktor, som ikke har noget med vores nervesystem at gøre. Stivheden i leddet vil ofte skabe øget irritation og inflammation i leddet, hvilket øger vores risiko for at opfatte smerte fra det bestemte led.
Hvordan behandles artrose hos JL Sportsklinik?
Vi behandler klienter med artrose på flere forskellige måder. Vores mest effektive metode er gennem vores holdtræning, som du kan læse mere om her:
https://jlsportsklinik.dk/vi-tilbyder/holdtraening/
Vi behandler også individuelt gennem fysioterapi, hvor vi sammen finder ud af, hvordan du efter et par behandlinger hos os, kan klare dig selv på egen hånd.
Vi bruger træning og bevægelse som den primære behandling til artrose, da det er her, der ligger de bedst dokumenterede effekter. Vi bruger også laserbehandling, hvilket du kan læse mere om her:
GLAD-træning
I Danmark bliver de fleste personer med artrose anbefales et GLAD-forløb. Dette står for “Godt liv med artrose i Danmark”. Det er et 2 måneders træningsforløb med en GLAD-uddannet fysioterapeut. Dette koncept har vist sig at hjælpe rigtig mange mennesker, med at få færre smerter og et øget funktionsniveau.
GLAD træning er et lukket koncept, som klinikker kan udbyde, når de har taget et instruktørkursus. Konceptet er så lukket, at hvis du har været igennem et forløb to forskellige steder i landet, så skulle du gerne gå igennem det præcis samme forløb. Dette er en fordel, fordi med så specifikt et forløb, så er det nemmere at lave nogle gode videnskabelige studier, der kan konkludere, at en stor del af de klienter der går igennem forløbet oplever færre smerter og øget funktionsniveau efterfølgende.
Ulempen ved dette er, at med så lukket et koncept, er det svært at tage højde for individuelle forskelle, hvis der er nogen der ikke lige passer ind i systemet. En ulempe er også, at personer hurtigt får den opfattelse, at GLAD-træning er den eneste løsning til at kunne leve med artrose, uden at få opereret et nyt led ind. Men GLAD træning består blot af almindelige elastikøvelser, som, hvis vi skal være helt ærlige, bliver virkelig kedelige over tid.
Sandheden omkring behandling af artrose er, at det vigtigste er bevægelse og fysisk aktivitet. Der er ikke nogen studier der kan dokumentere en sammenhæng mellem øget muskelstyrke eller øget udholdenhed og det at have færre smerter. Men der kan dokumenteres en sammenhæng mellem fysisk aktivitet og færre smerter. Derfor må det være selve den fysiske aktivitet, og ikke resultatet deraf, som skaber smertelindringen.
En faktor der har stor effekt er, at man som person oplever, at man godt kan holde til at lave fysisk aktivitet, uden at ens smerter bliver meget værre. Det gør, at man erfarer, at man på trods af smerter kan mere end man tror, hvilket giver en større tiltro til at man kan håndtere sine smerter. Det vil så gøre at ens smerter giver færre begrænsninger i hverdagen, og dermed vil man opfatte smerterne som reduceret.
Vi ved også at fysisk aktivitet påvirker mange centre i hjernen positivt, herunder vores smertereguleringssystem. Dette vil også have en stor betydning for, at fysisk aktivitet reducerer vores smerter, gennem udskillelse af forskellige stoffer der interagerer med smertesystemet.
Hvordan adskiller vores hold sig fra GLAD-hold?
Vi har hos JL Sportsklinik valgt at lave et træningsforløb til artrose, der varer 3 måneder, frem for de 2 måneder der er i et GLAD forløb. Træningen vil først og fremmest bestå af styrketræning, men løbende vil vi finde ud af hvilken form for fysisk aktivitet der motiverer dig mest, og sørge for at få dig derhen, hvor du kan bruge den form til at behandle artrose.
Vi giver alle deltagerne på holdet laserbehandling i forbindelse med hver træning, for at holde smerterne reduceret, og fremme helingen af brusk og knoglevæv i det artrose-ramte led.
På vores hold er der plads til individuelle forskelle, da holdene er små, med plads til 5 deltagere. Vi vil lave en kombination af styrkeøvelser, der passer til dit niveau, og sjovere øvelser der udfordrer din mobilitet og stabilitet.
Efter forløbet vil hver deltager få udarbejdet en individualiseret langsigtet plan, som skal vedligeholde funktionsniveauet og det reducerede smerteniveau over lang tid.