Akutte Lændesmerter
De fleste mennesker prøver på et tidspunkt i sit liv at få akutte lændesmerter. Vi bruger betegnelser og beskrivelser som 'hold i lænden', 'hekseskud', 'der sidder noget i klemme', 'noget er låst' med flere. Men hvad sker der egentlig når man får akutte smerter i lænden? Hvorfor sker det? Hvad er den rigtige behandling?
Det er vigtigt at være opmærksom på, at de akutte smerter ikke er mere alvorlige end et hold i lænden. Er der tale om kraftige nervepåvirkninger, hvor det stråler ned i benene, er det vigtigt at søge hjælp. I langt de fleste tilfælde af akutte lændesmerter, er der dog tale om et såkaldt hold i lænden. Der er stadig ikke 100% enighed om hvad der sker ved denne tilstand, men det skal tænkes som en række af tilstande, der stables oven på hinanden. De fleste hold i lænden kommer efter et løft eller vrid i ryggen, og mærkes lige med det samme. Dette kan skyldes at et eller flere led i lænden har været 'låst' og haft nedsat mobilitet, og i det der så laves en bevægelse der overanstrenger lænden, så kommer der nogle forstrækninger af nogle ledbånd der sidder mellem de her låste led. Kort tid efter begynder musklerne over lænden at spænde op, for at beskytte og passe på ryggen. Det er formentlig de her spændinger i musklerne, der giver os den største smerte, mens de låste led skaber stivheden.
Den bedste behandling til et akut hold i lænden er bevægelse. Det skaber øget blodcirkulation rundt i kroppen, og kan man lave nogle specifikke bevægelighedsøvelser til lænden, vil det være optimalt for øget blodcirkulation til det skadede område. Der kan også tilføjes manuelle behandlinger i form af mobilisering/manipulation af de låste facetled, samt bløddelsbehandling, cupping eller neuromuskulær el stimulering til de spændte muskler. Dette kan være med til at man hurtigere kan komme i gang med at bevæge sig igen, og dermed fremskynde helingsprocessen.