Tredive funktioner vores næse har

Dagligdags funktion

 1. Hjælper med at slappe af

Vejrtrækning gennem næsen giver en større modstand, hvilket sænker vores respirationsfrekvens og respirationsvolumen. Passagerne gennem næsen er mindre end dem i munden, hvilket betyder, at luften passere gennem den langsommere. Dette skaber en naturlig modstand, hvilket hjælper til at sænke vores respirationsfrekvens og respirationsvolumen og dermed skabe afslapning i nervesystemet.

 1. Øge kognitiv funktion

Personer med normal funktion af næsen har øget kognitiv funktion og øget energiniveau, sammenlignet med personer der har kroniske næseproblematikker. I et studie med 100 personer, der havde til formål at undersøge kognitiv funktion, fandt man, at personer med tilstoppet næse havde signifikant mere kognitiv dysfunktion og træthed og havde dårligere reaktionstid.

 1. Lugtesans og valg af partner

Vores lugtesans er vigtig for at vælge partner for både dyr og mennesker. To mennesker med meget lignende genetik kan have familiær relation, hvilket øger risikoen for at få børn med dårligere gener. I relation til lugtesansens påvirkning på valg af partner har forskere opdaget, at vi samler signaler op med vores lugtesans, også kaldet olfaktion. Den indflydelse kropsduft har på valg af partner er blevet bekræftet i eksperimenter af Wedekind i 1975. Her fandt man, at kvinder foretrækker en duft fra mænd, der er anderledes end deres egen duft.

 1. Øget visuospatial opmærksomhed

I 2019 foreslog forskere fra Weizmann Instituttet i Israel, at vejrtrækning gennem næsen har en sammenhæng med vores kognition, som en del af et evolutionært overlevelsesinstinkt. Lugtesansen er lig med at kunne dufte sig ud af fare. For vores forfædre betød det, at de grundigt kunne bedømme deres omgivelser, for at træffe liv eller død beslutninger. Forskerne havde en teori om, at denne evne bliver stærkere ved at trække vejret gennem næsen, og at i vores moderne liv og konkurrencesport, vil det at trække vejret gennem næsen automatisk trigger betingelser i vores hjerne, der optimerer visuospatial fokus. Forskerne viste, at vejrtrækning gennem næsen synkroniserede elektrisk aktivitet i hjernen, der hjalp med at maximere visuospatial opmærksomhed.

 1. Formidler duft-induceret adfærdsrespons

Det at lugte er en af næsens primære funktioner, og spiller en signifikant rolle i at hjælpe vores adfærdsrespons, ved at aktivere Amygdala og Hippocampus. Amygdala er ansvarlig for vores følelsesmæssige proces af dufte, hvor duft giver mulighed for at skabe belønning eller straf i vores læringsproces.

Det betyder at dufte der er associeret med en positiv situation skaber adfærd der leder til en mere positiv tilstand og vice versa for en negativ situation. Billeder af hjernen har fundet ud af, at aktivering af Amygdala hænger sammen med tilfredsstillende og utilfredsstillende dufte, hvilket afspejler relationen mellem dufte og følelser.

Hippocampus, som også har en tæt sammenhæng med lugtesansen, hjælper med læring og er associeret med hukommelsen. Det er derfor, at en specifik duft kan skabe en association til et minde, som f.eks. et specifikt sted eller tidspunkt. Dette viser den store sammenhæng mellem lugtesansen, vores følelser og vores kognition. Du har måske også prøvet, at en bestemt duft minder dig om noget, der er sket for flere år siden. Vores næse og næsens funktioner skaber vores adfærd, hukommelse og følelsesmæssige respons.

 1. Reduceret stemme anstrengelse

Professionelle sangere har lange perioder med vejrtrækning gennem munden. Dette øger det minimumstryk, der kræves for at starte og vedligeholde stemmebåndets svingninger. Sammenlignet med vejrtrækning gennem munden, så kan vejrtrækning gennem næsen naturligt fugte og filtrere luften. Dette hjælper med at forebygge irritation og inflammation i stemmebåndet, og fører til en øget stemmekvalitet og mindsket risiko for at opbygge stemme problematikker. Det er derfor vejrtrækning gennem næsen kan hjælpe med at reducere stemmeanstrengelse ved tale.

Det er vigtigt at sangere vedligeholder vejrtrækning gennem næsen gennem deres dagligdag, samt laver vejrtrækningsøvelser, restituerer og sover. Vejrtrækning gennem næsen hjælper med at forebygge tørhed af strubehovedet.

 1. Nasal resonance

Næsen spiller en vigtig rolle når vi taler, ved at skabe nasal resonance. Dette sker når lydbølger fra stemmebåndet resonerer i vores næsehule, hvilket skaber en unik egenskab til vores stemme.

Uden vores næse, ville vores stemme lyde monoton og mangle dybde. Ydermere hjælper nasal resonans til at skabe betoning og nuancer til vores tale, samt gøre os i stand til at kommunikere effektivt med andre.

Modsat, så vil for meget nasal resonance nedsætte vores taleforståelighed og hæmme sociale interaktioner.

Vejrtrækning og næsen

 1. Øger aktivering af diaphragma

Diaphragma separerer brystet fra maven og er den primære vejrtrækningsmuskel. Vejrtrækning gennem munden skaber nedsat bevægelighed af diaphragma under respiration. Modsat vil vejrtrækning gennem næsen øge rekrutteringen af diaphragma. For personer med vejrtrækning gennem brystet, er det vigtigt at skifte til vejrtrækning gennem næsen. Dette er relevant for alle modaliteter, herunder fysioterapi, fysisk træning, yoga, pilates osv., hvor der arbejdes med den biomekaniske dimension af vejrtrækning.

 1. Øget optag af oxygen i blodet

Vejrtrækning gennem næsen er mere effektivt til at øge oxygenoptagelsen, end vejrtrækning gennem munden. Når vores næse er blokeret, vil oxygen optaget i blodet reduceres. I et studie med personer der hele tiden trækker vejret gennem næsen, ser man at oxygen niveauet i blodet er øget med næsten 10%.

 1. Produktion af Nitrogenoxid

Næsen producerer et molekyle der er kendt som Nitrogenoxid, hvilket spiller en stor rolle i at vedligeholde en sund lungefunktion og hjælpe med at beskytte mod bestemte vejrtræknings infektioner.

 1. Dilation af blodkar i lungerne

Vejrtrækning gennem næsen hjælper med at dilatere blodkar i lungerne og øger iltningen i blodet, sammenlignet med vejrtrækning gennem munden, ved personer der ikke har lungesygdomme.

 1. Redistribution af blod gennem lungerne.

Transitionen til at mennesker står oprejst ville have påvirket gasudveksling i de øvre dele af lungerne negativt. Ved at trække vejret gennem næsen, redistribuerer Nitrogenoxid blod gennem lungerne, hvilket øger blodgennemstrømning med op til 24% i de øvre regioner.

Forfatterne af studiet siger, at Nitrogenoxid fra næsen kan være opstået ved tobenede dyr, ikke bare for at forbedre oxygentransporten fra lungerne til blodet, men også for at beskytte kroppen mod infektioner.

 1. Forsvar mod inhalerede patogener

Endnu en vigtig funktion næsen har er, at være en slags forsvarslinje mod inhalerede patogener. Når vi trækker vejret passerer luft gennem næsepassagerne, som er fyldte med slim, hår og immunceller.

Disse mekanismer hjælper med at fange og fjerne skadelige partikler, som bakterier og virusser fra luften, når vi trækker vejret, hvilket forebygger at de kommer ind i lungerne.

Næsen spiller en vigtig rolle i den kemiske inaktivering af patogener. Næsehulen indeholder enzymer og andre kemiske agenter, som kan ødelægge skadefulde substancer, før de kommer ind i det respiratoriske system. For eksempel, lysozyme er et enzym, der findes i næse slimen, som nedbryder cellevæggene i bakterier, og gør dem harmløse. Denne kemiske forsvarsmekanisme er essentiel for vores krops immunsystem, da det hjælper med at beskytte os mod forskellige luftbårne trusler.

Vejrtrækning gennem næsen udnytter den producerede Nitrogenoxid, hvilket er produceret i de paranasale sinusser. Højere niveauer af Nitrogenoxid, er associeret med færre forkølelser og luftvejsinfektioner, som følge af stress i vores dagligdag.

 1. Hjælper med at vedligeholde elasticitet i lungerne

Maurice Cottle, der er en berømt rhinolog, siger følgende omkring vejrtrækning gennem næsen:

“Vejrtrækning gennem næsen pålægger en modstand til både inspiration og expiration, hvilket hjælper med at vedligeholde normal elasticitet i lungerne, som sørger for optimale forudsætninger for udveksling af gasser.”

 1. Opvarmning

Næsen spiller en vigtig rolle i varmereguleringen, eller kroppens evne til at vedligeholde dets core temperatur indenfor specifikke rækkevidder. Næsepassagerne er fyldte med blodkar som hjælper med at få fjernet varme fra kroppen. Når vi inhalere, vil luften passere gennem næsen, og her blive opvarmet af disse blodkar, som hjælper med at regulere vores kropstemperatur. Næsen kan også hjælpe med at forebygge overopvarmning i varmt miljø, ved at øge blodcirkulationen til huden.

 1. Fugter inhaleret luft

Den primære funktion næsen har, er at fugte luft før det kommer ned i lungerne til gasudveksling. Betingelserne for inspireret luft opnås ved fordampning af vand fra den interne overflade af næsens luftveje. Ved at tiltrække fugt og varm luft, hjælper dette med at beskytte lungerne fra at tørre ud og blive inflammerede.

 1. Vandbalance

Næsen hjælper med at regulere vandbalancen i kroppen, ved at konservere vand under udåndingen. Den luft, vi bruger, indeholder fugt fra vores respirationskanal når vi udånder. Næsens slimhinder hjælper med at fange og genbruge denne fugtighed, og dermed reducere vandtab fra kroppen.

Vejrtrækning gennem næsen for at forbedre søvnkvaliteten

 1. Forbedrer iltning gennem natten

Næsen er vigtig for at trække vejret godt når vi sover, og forbedrer iltniveauet. Studier viser, at vejrtrækning gennem næsen når vi sover, fører til forbedret iltoptag end vejrtrækning gennem munden. Dette er især vigtigt for mennesker med søvnapnø, en tilstand der er karakteriseret ved forstyrrelser i vejrtrækningen når man sover. Korrekt vejrtrækning gennem næsen kan hjælpe med at reducere graden af søvnapnø symptomer og forbedre overordnet søvnkvalitet.

 1. Vigtig for dybere søvnkvalitet

Næsen er nødvendig for korrekt vejrtrækning, hvilket har vist at bidrage til dybere og mere rolig søvn. Dette er fordi vejrtrækning gennem næsen reducerer graden af snorken og søvnapnø. Det er vigtigt at vågne med en fugtig mund om morgenen, hvilket er en god indikator for, hvordan vi trækker vejret om natten.

Lugt og smag

 1. Lugt

Mennesker har ca. 450 typer lugte-receptorer. Næsen er en complex og et mangefacetteret organ, som udfører forskellige kritiske funktioner. Den mest kendte funktion er lugtesansen, som involverer opdagelsen og processeringen af duftstoffer i luften. Denne indviklede proces involverer en serie af receptorer og nervegange, som tillader os at skelne mellem utallige dufte, fra behagelige aromaer til ubehagelige lugte.

 1. Lugtesans som en test for neurologisk skade

Lugtesansen er en sensitiv test for neurologisk skade, associeret med traumatisk hjerneskade. Svækket evne til at lugte er det hyppigste neurologiske deficit, fundet hos 65 krigsveteraner.

 1. Smagsopfattelse

Selvom dette måske lyder kontraintuitivt, da næsen er til at lugte, og munden til at smage, så spiller næsen en vigtig rolle i præcist at kunne smage ting. Dette er fordi næsen kommunikerer med en del af hjernen, som er ansvarlig for perceptionen af smag, kaldet orbitofrontal cortex. Dette center i hjernen modtager smage og lugte signaler og processerer dem sammen, og kobler dermed lugt og smag sammen.

Denne parring forbedrer smagen af vores mad og drikke, hvilket gør dem meget mere appetitlige. Når vores lugtesans er skadet grundet en almindelig forkølelse eller andre tilstande, påvirker det vores evne til at opfatte smag, hvilket resulterer i en mindre smagfuld oplevelse.

Ydermere, er vores orbitofrontale cortex ansvarlig for perceptionen af lugt og diskriminering heraf, hvilket skaber et spatial “lugtekort”, til at genkende specifikke lugte. Derfor spiller vores næse en stor rolle i vores evne til at smage.

Vejrtrækning gennem næsen mod astma, rhinitis og høfeber

 1. Vigtig for at kontrollere astma

Astma er karakteriseret ved inflammation og forsnævring af luftvejene, hvilket kan føre til udfordringer med vejrtrækningen og andre symptomer. Studier har vist, at vejrtrækning gennem næsen kan hjælpe med at reducere alvorligheden og frekvensen af astma symptomer, som primært er triggered ved træning. Ydermere, kan astmamedicin gives gennem næsen, hvilket fremhæver deres vigtighed i at styre denne tilstand.

 1. Vigtig for at kontrollere Rhinitis

Allergisk rhinitis, mest kendt som høfeber, er en tilstand, der påvirker millioner af mennesker over hele verden. Det er en allergisk reaktion til miljøet, som pollen, støv eller dyr. Symptomer mod allergisk rhinitis inkluderer nysen, en løbende næse, kløende øjne og tilstoppet næse.

Næsen spiller en vigtig rolle når det kommer til at kontrollere allergisk rhinitis, da det fungerer som et filter, der fanger allergener, før de kan komme ind i det respiratoriske system. Ydermere, producerer næsepassagerne slim, hvilket kan hjælpe med at fjerne allergener fra kroppen. Korrekt behandling af allergisk rhinitis kan betydeligt øge livskvaliteten, og næsen spiller en vigtig rolle for at opnå dette mål.

 1. Næse dilation

Næsen kan dilatere, eller åbne sig mere, hvilket tillader øget luftgennemstrømning under træning og stress. Dette er et naturligt respons til øget iltkrav, hvilket hjælper med at sikre, at kroppen modtager nok ilt under anstrengelsesperioder. At holde været i 30 sekunder eller længere hjælper med at åbne næsen op, for at gøre vejrtrækning nemmere, hos de fleste mennesker. Ydermere, kan fysisk aktivitet hjælpe med at sænke modstanden ved vejrtrækning gennem næsen. Denne falder lineært, som udåndet CO2 og træningsniveau øges.

Under fysisk aktivitet

 1. Vejrtrækning gennem næsen under træning hjælper mod tilstoppet næse

Modstanden i næsen sænkes lineært når CO2 niveauet i den udåndede luft og træningsniveauet øges. Den konstante sammenhæng mellem modstanden i næsen og ventilation i minuttet under hypercapnia og træning foreslår, at modstanden i næsen er reguleret af respirationscenteret, for at matche niveauet for respirationsnød.

 1. Hjælper med at forebygge træningsinduceret bronchokonstriction

Vejrtrækning gennem næsen under fysisk aktivitet reducerer post træning luftvejsforsnævring, når det er sammenlignet med at trække vejret gennem munden. Dette er relevant for alle personer, uanset om de er diagnosticeret med astma eller ej.

 1. Bedre udnyttelse af ilt under træning

At trække vejret gennem næsen under fysisk aktivitet reducerer det ilttryk, der er udåndet fra kroppen. Dette indikerer, at vejrtrækning gennem næsen er mere effektivt til at trække luft ud af lungerne og blodet, som kan bruges i kroppen af de arbejdende muskler.

 1. Fysisk træning med vejrtrækning gennem næsen reducerer ventilation

Når man skifter til vejrtrækning gennem næsen under træning, vil følelsen af at man har brug for at trække vejret være større. Ved at træne vejrtrækning gennem næsen under træning, adapterer kroppen til en større tolerance mod ophobningen af kuldioxid i blodet. Dette vil især skabe en reduceret ventilation, som fører til reduceret breathlessness. I et studie af George Dallam, blev ventilationen (Respirationsvolumen) reduceret med 22% ved vejrtrækning gennem næsen.

Vejrtrækning gennem næsen for ansigts opbygning

 1. Opbygning af ansigtet

47 børn havde vejrtrækningsbesvær og blev målt sammen med målinger af ansigtets opbygning. Forskerne prøvede, at at korrelere effekterne af næse forstoppelse til opbygningen af ansigtet. De børn der trak vejret gennem munden, havde større sandsynlighed for at have en længere ansigtsstruktur, sammenlignet med dem der trak vejret gennem næsen.

Related posts